Historie

Het huidige kerkgebouw dateert van 1897 en staat op de locatie waar de historie van de protestantse kerk in Sas van Gent in 1648 begon. Toen werd de eerste steen gelegd voor de imposante Kruiskerk die in 1658 in gebruik genomen werd. Echter toen de Fransen in 1747 Sas van Gent belegerden en veroverden werd ook de kerk getroffen en brandde geheel af. Vanaf 1750 werd deze kerk weer in zijn oude pracht terug opgebouwd.

Op 3 juli 1896 ging het gebouw echter opnieuw in vlammen op. Ditmaal was een blikseminslag in het koepeltje op de toren de oorzaak. De brandweer kon niks uitrichten en de burgemeester verbood om het kerkgebouw binnen te gaan om nog waardevolle spullen te redden. Er druppelde voortdurend gesmolten lood omlaag van de dakbedekking (hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van de huidige bodemvervuiling).

Een jaar later werd al begonnen met de bouw van een nieuwe, aanzienlijk kleinere, kerk, die in 1898 in gebruik genomen werd. Al na enkele jaren bleek echter de houten toren instabiel te zijn en werd in 1907 vervangen door de huidige stenen toren. Ook de voormalige pastorie, gelegen rechts naast de kerk dateert van de tijd waarin deze nieuwe kerk gebouwd werd.

Een wapensteen kwam overigens redelijk ongeschonden uit de brand, maar vond pas in 1982 zijn weg terug naar de kerk, waar het nu als een monument linksvoor de kerk geplaatst staat.

© Copyright 2007 - Recht door Zee