week 5 (jan 2009)

Deze week gaat alles eigenlijk zijn gangetje. Pa Vinke heeft zijn werkterrein weer naar de woonkamer verplaatst, die dan toch echt verder leeggeruimd moet worden om de rest van de muren verder af te werken. De muur aan de noordkant in de woonkamer is eigenlijk het laatste stukje muur in de kerk zelf dat nog in orginele staat is. Deze muur oogt nu somber als je hem vergelijkt met alle muren die in het nieuw staan; afgebladerde verf, grauw, zwarte vlekken van het vocht. Het lijkt een troosteloos aanzicht voor wie hier nog niet eerder geweest is. Ooit was dit echter een van de beste muren in vergelijking tot de veel ergere zuidkant. Goed of niet, het zal nog wel even een tijdje werk zijn voordat hij helemaal strak wit is. Ten eerste moeten in het onderste deel alle houtresten verwijderd worden van waar vroeger de lambrizering zat. In de eerste helft van 2007 zaten we vaak hier op het opstapje naar de kerkbank aan de zijkant van de kerk, te bedenken hoe dit er later uit zou zien. Nu hebben we veel minder voorstellingsvermogen nodig om dat beeld voor ogen te krijgen.

Buiten wordt er deze week hard gewerkt door Walter aan het metselwerk van het atelier. Waar mogelijk zetten we hulptroepen in om dat werk zo vlot mogelijk te laten verlopen. Zo wordt er in het weekend 300 snelbouwers bovenop de stelling gezet zodat daarboven weer vlot verder gewerkt kan worden. Dickie vindt gooien hiervoor de snelste oplossing en heeft er - hoewel hij geen hoge pet op heeft van vrouwen in de bouw - alle vertrouwen in dat Annelies ze bovenop de stelling ze dan ook wel zal vangen. En terecht, want er hoeft niemand met een hersenschudding te worden afgevoerd. Maandag en dinsdag is Bor van de partij om voor Walter te opperen, dus zo gaat het werk lekker snel.

Binnen werkt Dickie verder aan het trekken van de electriciteitsdraden in de bijkeuken, zodat daar binnenkort ook een plafond in kan. Het duurt echter wel even voordat dat het beoogde resultaat is, want hij weet er telkens twee stroomgroepen uit te laten springen. Een gevalletje kortsluiting.

Boven zet Annelies de houten bladen voor in de badkamer nog een paar keer in de blanke lak en plamuurt de gaatjes in de deurkozijnen en de deuren, waarna er met gronden gestart kan worden. De spijkergaatjes in de deuren en het kozijn van de badkamer worden in ieder geval al een keertje in de grondverf gezet.

En dan doen we donderdagochtend een nare ontdekking. Iemand is zo "leuk" geweest om graffiti op de witte muur van de kerk te spuiten. Vervelende zinloze actie waar we ons aardig kwaad om maken. G.U.S luidt het opschrift. Politieonderzoek wijst uit dat er in de omgeving ook nog andere objecten zijn beklad, maar gezien ons terrein toch niet zo makkelijk te betreden is, is het toch een beetje vreemde gang van zaken voor "gewone" baldadigheid. Annelies staat dus een paar uur met speciale graffiti-remover te schrobben, waarna het ergste weliswaar is verdwenen, maar een lichtgele lijn is nog zichtbaar. Als het weer wat warmer wordt zullen we dat verder verwijderen, aangezien het spul beter werkt bij hogere temperaturen. We hopen van harte dat dit nooit meer voor zal komen. 

© Copyright 2007 - Recht door Zee